ΣΤΟ ΦΩΣ ΝΕΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ 16 ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΜΟΥΝΚ

Δεκάδες άγνωστα αριστουργήματα του Νορβηγού ζωγράφου Εντβαρντ Μουνκ, που το 1940 θεωρήθηκε ανεπιθύμητος από τη ναζιστική Γερμανία και το έργο του χαρακτηρίστηκε ως «εκφυλισμένο», έκρυβε το διαμέρισμά του ο Κορνέλιους Γκούρλιτ στο Μόναχο.
Λεπτομέρειες από τρία έργα του Μουνκ και ένα του Ντιξ που ήρθαν στο φως χθες
Λεπτομέρειες από τρία έργα του Μουνκ και ένα του Ντιξ που ήρθαν στο φως χθες
Οι 54 νέοι πίνακες, που δόθηκαν χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση lostart.de όπου είχαν αναρτηθεί και οι πρώτοι 25, ελέγχθηκαν από την ειδική επιτροπή που έχει αναλάβει την υπόθεση και «ανέβηκαν» στο site. Ανάμεσα στους πίνακες που η Εισαγγελία του Αουγκσμπουργκ έβγαλε στο φως βρίσκονται 16 χαρακτικά του Μουνκ, 38 σκίτσα του Γερμανού Μαξ Λίμπερμαν, ακόμη ένα έργο του Οτο Ντιξ και έργα άλλων κορυφαίων ζωγράφων, ενώ στο φως θα έρθει σύντομα και ένα έργο του Τουλούζ-Λοτρέκ, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτούν και οι υπόλοιποι «εκφυλισμένοι» πίνακες που λαφυραγωγήθηκαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι φυλακισμένοι πίνακες του δημιουργού της «Κραυγής» βγήκαν στο φως της δημοσιότητας αργά χθες το βράδυ, μαζί με άλλα αριστουργήματα που ανήκουν στα εκατοντάδες έργα «λεηλατημένης τέχνης» που έκρυβε ο Γκούρλιτ και που από ώρα σε ώρα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στο lostart. Ο Μουνκ, που θεωρούσε τη Γερμανία δεύτερη πατρίδα του, πέθανε ανεπιθύμητος από τους Γερμανούς, καθώς το έργο του λογοκρίθηκε και απαγορεύτηκε.
Ο 80χρονος γιος του ναζιστή Χίλντερμπραντ Γκούρλιτ εμφανίζεται πάντως αμετανόητος και αποφασισμένος να αγωνιστεί για να κρατήσει «τους πίνακές του», καθώς, όπως δήλωσε στο περιοδικό «Σπίγκελ», δεν είναι στις προθέσεις του να παραδώσει αμαχητί κανέναν από αυτούς. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για το πρόσωπό του, δήλωσε: «Δεν είμαι ο Μπόρις Μπέκερ. Τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι από μένα; Είμαι απλώς ένας πολύ ήσυχος άνθρωπος. Το μόνο που ήθελα ήταν να ζω με τους πίνακές μου. Γιατί με φωτογραφίζουν αυτές οι εφημερίδες, που συνήθως βάζουν φωτογραφίες μόνο σκοτεινών ανθρώπων;».
Ο Κορνέλιους Γκούρλιτ εμφανίζεται να σέβεται τον πατέρα του Χίλντεμπραντ, ενώ τον περιγράφει ως «θαρραλέο» και πως «αγαπούσε την τέχνη και πάλευε γι' αυτήν». Δεν διστάζει, επίσης, να πει ότι ορισμένα από τα έργα της συλλογής του μπορεί να αφαιρέθηκαν άδικα από Εβραίους συλλέκτες. Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές προτίθενται να επιστρέψουν στον Κορνέλιους Γκούρλιτ κάποια από τα 1.400 έργα τέχνης, καθώς μόνο τα 970 έργα της κατασχεθείσας συλλογής υπάγονται στην «εκφυλισμένη τέχνη». Τα υπόλοιπα έργα δεν είναι κλοπιμαία των ναζί, αλλά ανήκουν νόμιμα στον Γκούρλιτ, που δηλώνει αποφασισμένος να αγωνιστεί για να κρατήσει τους πίνακές του.
16 αριστουργήματα Μουνκ
Ο Γκούρλιτ, που θεωρεί πως δεν έχει κάνει κανένα έγκλημα, έκρυβε επί χρόνια τους πίνακες τους οποίους έκλεψε ο πατέρας του από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους στο διαμέρισμά του και σε βάρος του εκκρεμεί έρευνα για φοροδιαφυγή και αποδοχή κλοπιμαίων. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από τους ειδικούς που έχουν αναλάβει να εξετάσουν τους πίνακες να του αναφέρουν το συντομότερο δυνατόν ποιοι από αυτούς ανήκουν στον 80χρονο.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ gr,ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!