Απονεμήθηκε στην Πακιστανή Μαλάλα το βραβείο Ζαχάροφ

Απονεμήθηκε στην Πακιστανή Μαλάλα το βραβείο Ζαχάροφ
Στη Μαλάλα Γιουσουφζάι, τη νεαρή Πακιστανή ακτιβίστρια που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση και έχει γίνει διεθνώς το σύμβολο κατά του θρησκευτικού εξτρεμισμού, απονεμήθηκε σήμερα το βραβείο Ζαχάροφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα."Απονέμουμε το 25ο βραβείο Ζαχάροφ σε μια επιζήσασα, μια ηρωίδα, μια ξεχωριστή νεαρή γυναίκα, για την αφοσίωσή της στην εκπαίδευση", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τονίζοντας ότι η 16χρονη κοπέλα "έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους" σε όλο τον κόσμο.
Καταχειροκροτούμενη από τους Ευρωπαίους βουλευτές, η Μαλάλα είπε η βράβευσή της τής δίνει κουράγιο για να συνεχίσει τον αγώνα της. "Απευθύνω έκκληση στις χώρες της Ευρώπης να βοηθήσουν τις χώρες της Ασίας και την πατρίδα μου, το Πακιστάν, στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης", είπε.
"Αφιερώνω αυτό το περίβλεπτο βραβείο στους αφανείς ήρωες του Πακιστάν και στους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο, που μάχονται για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα", πρόσθεσε.
Η Μαλάλα είναι η νεότερη που έχει τιμηθεί ποτέ με το βραβείο Ζαχάροφ. Επειδή αψήφησε την απαγόρευση που είχαν επιβάλει οι Ταλιμπάν από το 2007 έως το 2009 στην κοιλάδα του Σαβάτ, όπου διέμενε με την οικογένειά της, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο, η Μαλάλα μπήκε στο στόχαστρο των ισλαμιστών. Στις 9 Οκτωβρίου 2012 ένας ένοπλος μπήκε στο σχολικό λεωφορείο με το οποίο επέστρεφε στο σπίτι της και την πυροβόλησε στο κεφάλι.
Η Μαλάλα επέζησε και σήμερα ζει με την οικογένειά της στη Βρετανία, όπου είχε μεταφερθεί για νοσηλεία μετά τον βαρύτατο τραυματισμό της. Τους τελευταίους μήνες, αφού ανέρρωσε πλήρως, έχει συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ έχει εκφωνήσει ομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το βραβείο Ζαχάροφ, που συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ, απονέμεται από το Ευρωκοινοβούλιο από το 1988, προς τιμή του Σοβιετικού αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάροφ. Στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι, οι Ιρανοί ακτιβιστές Νασρίν Σοτουντέχ και Τζαφάρ Παναχί, ο Κουβανός αντιφρονών Γκιγιέρμο Φαρίνας και ο Κινέζος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ουέι Τζινγκσένγκ.
Newsit

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!