Καρέ καρέ ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα σε 7 λεπτά: Η άνοδος των ναζί, η ελληνική αντίσταση και η τελική νίκη[βίντεο]



Πως θα μπορούσε να χωρέσει ολόκληρη η συγκλονιστική ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου σε ένα βίντεο μόλις επτά λεπτών;
Ενας χρήστης του youtube με προσωπική τρέλα για τους χάρτες κατάφερε να απαντήσει.
Εφτιαξε ένα βίντεο που δείχνει μέσα σε επτά λεπτά την ηλεκτρονική απεικόνιση της εξαετούς σύγκρουσης που αιματοκύλισε την Ευρώπη και όχι μόνο.
Το βίντεο ξεκινάει από την 1η Σεπτέμβρη 1939 όταν η ναζιστική Γερμανία κήρυττε τον πόλεμο στην Πολωνία έως την τελική ήττα και την αυτοκτονία του Χίτλερ στις 30 Απριλίου 1945.
Στον χάρτη, όπως καταγράφει το news247, με το μπορντό χρώμα απεικονίζονται οι δυνάμεις του Αξονα και οι σύμμαχοί τους, με το κόκκινο οι χώρες δορυφόροι των ναζί και με το ροζ, οι χώρες που κερδίζουν κατά τη διάρκεια κάθε μέρας (οι μάχες και οι εισβολές).
Με το μπλε, απεικονίζονται οι δυνάμεις των Συμμάχων και με το ανοιχτό μπλε οι μάχες και οι κατακτήσεις τους κάθε μέρα.
Με το μοβ, απεικονίζεται η Φινλανδία και οι κατακτήσεις της και με το σκούρο πράσινο, η Σοβιετική Ένωση, πριν μπει στον πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων (με πράσινο οι περιοχές που κατακτά). Με ανοιχτό πράσινο απεικονίζονται οι μάχες και οι κατακτήσεις των Σοβιετικών.
Στο βίντεο βλέπουμε, τις αρχικές νίκες του άξονα, με την τακτική του αστραπιαίου πολέμου, τις κινήσεις της ΕΣΣΔ, πριν μπει στον πόλεμο, τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αφρική και τα Βαλκάνια.
Δεν μπορούμε φυσικά να μην παρατηρήσουμε ότι η Ελλάδα, παρουσιάζεται να αντιστέκεται σθεναρά (σε σχέση με άλλες χώρες), με τo έπος του '40 και να πέφτει τελικά, μετά την επίθεση της Γερμανίας, καθυστερώντας ωστόσο το σχέδιο επίθεσης των ναζί στους Σοβιετικούς.
Στη συνέχεια παρακολουθούμε την επιχείρηση "Μπαρμπαρόσα" και την εισβολή της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση. Ο Στάλιν "αφήνει τους νεκρούς να προχωρούν" και μετά από λυσσαλέα αντίσταση, το γαλάζιο στον χάρτη αρχίζει να κερδίζει και πάλι έδαφος, μέχρι την τελική νίκη των Συμμάχων.
Την απεικόνιση των μαχών την παρακολουθούμε, ενώ παράλληλα ακούμε ηχητικά αποσπάσματα από την κήρυξη του πολέμου στην Πολωνία από τον Χίτλερ το 1939, την κήρυξη του πολέμου στους Συμμάχους από τον Μουσολίνι (1940), αλλά και ομιλίες του Ρούσβελτ, του Αϊζενχάουερ, καθώς και τον λόγο που εκφώνησε ο Στάλιν μετά την νίκη των Συμμάχων και την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!