Οι «Τρωάδες» της Συρίας Δεν είναι πλέον μία πρόσφυγας, αλλά μια ηθοποιός σε περιοδεία.

Στην τραγωδία του Ευριπίδη είδαν το δικό τους δράμα 40 Σύριες πρόσφυγες
 Συρίας γυναίκες στη σκηνή στο Αμμάν της Ιορδανίας, για την παραγωγή τους Ευριπίδη «Τρωάδες»

Της Χριστίνας Πάντζου

Το δράμα των Σύρων γυναικών αναβίωσε στο Αμάν της Ιορδανίας μέσα από διασκευή των «Τρωάδων» του Ευριπίδη, που παρουσίασαν η ηθοποιός Νάντα Μοχαμάντ και 40 γυναίκες πρόσφυγες που συνάντησαν στο κείμενο του Ελληνα τραγωδού την αφήγηση των δεινών που και οι ίδιες αναγκάστηκαν να βιώσουν. «Μου έδωσε την αίσθηση της κοινής μοίρας των γυναικών του πολέμου. Νιώθω πιο αισιόδοξη και πιο δυνατή τώρα. Μέσα από αυτό το κείμενο ένιωσα σαν να μιλώ για εμάς τις Σύρες κι όλα όσα αναγκαστήκαμε να υποστούμε», λέει η Φατίμα, μία από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο θεατρικό εγχείρημα «Τρωάδες». Η φυγή από τη βυθισμένη στο χάος του πολέμου Συρία δεν σήμανε το τέλος των κακουχιών και απειλών για γυναίκες και κορίτσια πρόσφυγες. «Οι Σύρες έχουν ελάχιστη ασφάλεια σε στρατόπεδα και καταφύγια: τους στερούν τη δυνατότητα ιδιωτικής ζωής, αντιμετωπίζουν και πάλι τη βία και φοβούνται να την καταγγείλουν από ντροπή ή τον φόβο αντιποίνων ή γιατί δεν ξέρουν πού να ζητήσουν βοήθεια», αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Διάσωσης πριν από σχεδόν έναν χρόνο.

Εκτοτε, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Από 450.000 τον Δεκέμβριο του 2012, σήμερα οι πρόσφυγες έχουν φτάσει τα 2,27 εκατομμύρια, από τους οποίους το 70% είναι γυναίκες και παιδιά. Προ ημερών, τα Ηνωμένα Εθνη έκαναν έκκληση για 6,5 δισ. δολάρια ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα προβλήματα των προσφύγων, αλλά οι γυναίκες που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της σύρραξης και αγωνίζονται να βρουν κάποιο εισόδημα για τις οικογένειές τους, παρά τις απειλές για την ασφάλειά τους και την ελλιπή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων όσων σχετίζονται με την αναπαραγωγική τους υγεία, δεν κλήθηκαν στις συνομιλίες που θα γίνουν στις 12-14 Ιανουαρίου στη Γενεύη. «Είναι πολύπλοκο», δήλωσαν κάποιοι αξιωματούχοι. «Είναι απλό, αναγκαίο και επιτακτικό» δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης Γυναίκες – ΟΗΕ Πουμζίλε Μλάμπο-Νκγούκα. «Οι γυναίκες είναι συχνά βασικοί στόχοι σε πολέμους και συρράξεις και πρέπει να συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες, τόσο στις συνομιλίες όσο και στους μηχανισμούς ελέγχου των συμφωνιών». Η οργάνωση Γυναίκες – ΟΗΕ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ολλανδίας, έχει οργώσει τη Συρία συγκεντρώνοντας αντιπροσωπεία γυναικών διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων, θρησκειών και κοινωνικών και εθνικών ομάδων για να παραστεί στις συνομιλίες της Γενεύης. Ετσι, το δράμα των «Τρωάδων» της Συρίας αλλά και οι δικές τους προτάσεις θα μπορέσουν να ακουστούν από τους ισχυρούς του κόσμου. «Πρόκειται για βασικό δημοκρατικό δικαίωμα. Το να εγγυηθείς τις προοπτικές του μισού πληθυσμού ανοίγει δρόμο για μια κοινωνία που οικοδομείται στα θεμέλια της ένταξης και της δικαιοσύνης».
 

…………………………………………………………………………………………….


Οι αγνοούμενες… της πορνείας

Καλλιτέχνες μέσα από αγγελίες για σεξ ανέδειξαν τη φρίκη του τράφικινγκ

Ένας ηθοποιός στο make-up για την βραδιά των εγκαινίωνΣτους δρόμους του Μπουένος Αϊρες κατά χιλιάδες κυκλοφορούν σε τοίχους, εισόδους κτιρίων, σηματοδότες, πινακίδες, παντού, μικρές αυτοκόλλητες αγγελίες για κοπέλες που προσφέρουν «σεξουαλικές υπηρεσίες». Αυτές ακριβώς τις αγγελίες πήραν από τους δρόμους οι Κολομβιανοί καλλιτέχνες της ομάδας «Τέχνη του Δρόμου» και τις χρησιμοποίησαν σαν πρώτη ύλη για να σχηματίσουν τεράστιες τοιχογραφίες με τα πορτρέτα εξαφανισμένων γυναικών, θυμάτων του trafficking. Ετσι ξεκίνησε το πρότζεκτ «Ενα πραγματικό πρόβλημα». «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε ορατό το πρόβλημα. Να επιστρέψουν τα πρόσωπα αυτών των κοριτσιών στους τόπους από όπου περνάμε καθημερινά, εκεί όπου αγγελίες για πορνεία μάς κατακλύζουν και ποτέ δεν αναλογιζόμαστε πόσες από αυτές τις γυναίκες μπορεί να είναι θύματα εμπορίας, απαχθείσες, εξαφανισμένες από τις οικογένειές τους, σκλάβες επικερδέστατων κυκλωμάτων εμπορίας» λέει ο Χουάν Πάμπλο Τσάβες γι’ αυτό το πρότζεκτ που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Τότε που δικαστήριο άφησε ελεύθερους τους 13 κατηγορουμένους για την απαγωγή, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαφάνιση της Μαρίτα Βερόν, η τύχη της οποίας ακόμη αγνοείται. Πριν από λίγες ημέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε 10 από αυτούς. Η μητέρα της Μαρίτα, Σουσάνα Τριμάρκο, που ίδρυσε μια οργάνωση και έχει σώσει εκατοντάδες κοπέλες από την εξαναγκαστική πορνεία, δεν εξέφρασε ούτε χαρά ούτε ευγνωμοσύνη: «Γιατί να τους ευχαριστήσω. Πληρώνονται για να κάνουν τη δουλειά τους, που υποτίθεται ότι είναι να αποδώσουν δικαιοσύνη. Γιατί να χαρώ όταν η κόρη μου εξακολουθεί να αγνοείται: είναι απούσα, χωρίς σορό, χωρίς ύπαρξη, ένας τόπος κενός στη γεωγραφία της οικογένειας, μια φωνή που δεν ακούστηκε σε μια δίκη που περισσότερο από κοροϊδία έμοιαζε με θανάσιμο παιχνίδι αρσενικών που οριοθετούν τον δικαιωματικό τους χώρο». Η Μαρίτα Βερόν, το πρώτο πορτρέτο των συντελεστών της «Τέχνης του Δρόμου», είναι ίσως η πιο εμβληματική αγνοούμενη στην Αργεντινή, όπου το φαινόμενο των απαγωγών γυναικών με σκοπό τη σεξουαλική σκλαβιά έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές για το πόσες γυναίκες είναι θύματα trafficking στη χώρα, αλλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια 5.884 γυναίκες διασώθηκαν από τα κυκλώματα εμπορίας.

 
…………………………………………………………………………………………………………

Ακρωτηριάζουν κορίτσια για να τα προστατεύσουν από την ανδρική βία

Σε κάποιες χώρες η έλευση της εφηβείας μπορεί να γίνει κόλαση που υποβάλλει τα κορίτσια σε φρικτές πρακτικές για να εξαφανίσουν τις «επικίνδυνες καμπύλες που βάζουν σε πειρασμό τους άνδρες» και να αποφύγουν την παρενόχληση, την κακοποίηση και τον βιασμό. Αυτό συμβαίνει στο Καμερούν όπου, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του «Ιντιπέντεντ», κορίτσια ακόμη και 10 ετών υφίστανται το «σιδέρωμα του στήθους», μια πρακτική που συνίσταται στο να αποθέτουν καυτά αντικείμενα στο στήθος των κοριτσιών για να εξαφανίσουν τα πρώτα σημάδια της εφηβείας. Πρόκειται για ακόμη μια μορφή παιδικής κακοποίησης και ακρωτηριασμού κοριτσιών: «ένα από τα πέντε ξεχασμένα εγκλήματα κατά των γυναικών», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά πως πλήττει περισσότερα από 4 εκατ. κορίτσια στον πλανήτη. Εκτός από οδυνηρή, η πρακτική εκθέτει τα κορίτσια σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αποστήματα, κύστεις, λοιμώξεις, βλάβες των ιστών, ακόμα και πλήρη καταστροφή των μαστών. «Υπάρχει ένα ειδικό φύλλο στο Καμερούν που χρησιμοποιούν γι’ αυτόν τον σκοπό: το ζεσταίνουν κι όταν έχει σχεδόν καεί το πιέζουν πάνω στους μαστούς: είναι εξαιρετικά οδυνηρό και έκλαιγα συνέχεια. Αλλά επειδή συνέχισε να διαγράφεται το στήθος μου κάτω από τις μπλούζες μου, χρησιμοποίησαν και ένα μακρύ ραβδί που το έκαιγαν στη φωτιά και μου το έβαζαν ξανά και ξανά μέχρι να εξαφανιστεί το στήθος μου. Στα 18 μου αναπτύχθηκε ξανά αλλά ήταν γεμάτο δυσπλασίες», έλεγε ένα θύμα σε έρευνα της καμερουνέζικης οργάνωσης Cawodigo και της Γερμανικής Ενωσης για τη Διεθνή Συνεργασία (GTZ). Σύμφωνα με αυτήν, μία στις τέσσερις κοπέλες στο Καμερούν έχει υποστεί αυτόν τον ακρωτηριασμό και στο 50% των περιπτώσεων είναι οι μητέρες που υποβάλλουν τις κόρες τους σ’ αυτό το βασανιστήριο, πεπεισμένες ότι μ’ αυτόν τον τρόπο τις προστατεύουν από τη σεξουαλική βία των ανδρών. Κι έτσι, αντί να τιμωρούνται όσοι άνδρες σαν τα ζώα δεν μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους, ακρωτηριάζονται γυναίκες δυνητικά τους θύματα.
 ΠΗΓΗ: Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:The Financial Times, Lynn Alleva Lilley

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!