Διατηρητέα άλλα δέκα κτίρια στο πάρκο Γουδί

Το κτίριο του διοικητηρίου του συντάγματος ιππικού στο Γουδί, ένα απόλυτα συμμετρικό κτίριο των αρχών του περασμένου αιώνα, που κηρύχθηκε διατηρητέο με απόφαση του ΥΠΕΚΑ.Το κτίριο του διοικητηρίου του συντάγματος ιππικού στο Γουδί, ένα απόλυτα συμμετρικό κτίριο των αρχών του περασμένου αιώνα, που κηρύχθηκε διατηρητέο με απόφαση του ΥΠΕΚΑ.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Διατηρητέα κηρύσσονται ακόμα δέκα παλαιά στρατιωτικά κτίρια στο μητροπολιτικό πάρκο Γουδί. Πρόκειται για κτίρια των αρχών του προηγούμενου αιώνα, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούσαν κομμάτι των στρατώνων του ιππικού.

Η ανέγερση των πρώτων στρατιωτικών κτιρίων στο Γουδί συνδέεται άμεσα με το «στρατιωτικό ζήτημα» που ανέκυψε μετά τον πόλεμο του 1897 και την απαιτούμενη γενική ανασύνταξη του στρατού, ως προς την οργάνωση, την εκπαίδευση, τον οπλισμό, τον εφοδιασμό και τις εγκαταστάσεις.

Οπως αναφέρεται στην εκτενή μελέτη που συντάχθηκε το 1998 από το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, στην περιοχή Γουδί αναπτύχθηκε ένα σύστημα από 6 στρατόπεδα συνταγμάτων, στρατωνισμούς πυροβολικού, στάβλους ιππικού, όρχους οχημάτων, εργοστασιακές μονάδες και αποθήκες εξοπλισμού.

Ιστορικά γεγονότα

Oπως ήταν επόμενο, η περιοχή συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα: το κίνημα του Στρατιωτικού Συνδέσμου πραγματοποιήθηκε το 1909 με επίκεντρο τα στρατόπεδα της περιοχής. Το κίνημα εξανάγκασε σε παραίτηση την κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη και συνετέλεσε στη μεταρρύθμιση της πολιτικής και στρατιωτικής ζωής της χώρας. Ενα δεύτερο σημαντικό πολιτικό γεγονός, αναφέρει η μελέτη του ΕΜΠ, ήταν η εκτέλεση το 1922 των «έξι» της μικρασιατικής καταστροφής. Επίσης, λίγο μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, το 1953, στο Γουδί εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης, στέλεχος του εκτός νόμου Κομμουνιστικού Κόμματος. Τέλος, η ενεργός εμπλοκή των στρατιωτικών μονάδων του Γουδιού στο πραξικόπημα του 1967 είναι από τα πλέον σημαντικά γεγονότα που συμπλήρωσαν μεταπολεμικά την ιστορία του χώρου.

Οπως αναφέρεται στην εισήγηση της υπηρεσίας (Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών ΥΠΕΚΑ, μελετήτρια Δ. Παπαθωμά), η Πολιτεία αναγνώρισε για πρώτη φορά την ανάγκη διάσωσης των στρατιωτικών κτιρίων στο Γουδί, ως κομματιού της ιστορικής συνέχειας της πόλης, το 2000. Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ χαρακτήρισε τότε διατηρητέα τα κτίρια τεσσάρων υποστέγων οχημάτων και το κτίριο του διοικητηρίου του πεδινού πυροβολικού. Ακολούθησε το 2002 το υπουργείο Πολιτισμού, που χαρακτήρισε ιστορικά/ διατηρητέα μνημεία τα «τετράδυμα» κτίρια, το κτίριο του διοικητηρίου, το στρατιωτικό αρτοποιείο και τον υποσταθμό της ΔΕΗ. Στα δύο από τα τέσσερα «δίδυμα» κτίρια λειτουργεί σήμερα η Εθνική Γλυπτοθήκη.

Τις κηρύξεις αυτές συμπληρώνει η απόφαση που υπέγραψε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης. Με αυτή, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα:

-  Το Οδοντιατρείο Φρουράς Αθηνών (διώροφο κτίριο με πολυγωνική αρμολογημένη λιθοδομή με τη λιτές, απόλυτα συμμετρικές όψεις).

-  Η φυλακή των «έξι» (συγκρότημα που αποτελείται από 3 ισόγειους ενοποιημένους κλειστούς χώρους, που χρησιμοποιούνταν ως στάβλοι).

-  Δύο κτίρια διοίκησης (μονώροφα, με διώροφο κεντρικό τμήμα που προεξέχει ελαφρά).

-  Τρεις στάβλοι του ιππικού.

-  Το διοικητήριο του συντάγματος του ιππικού (διώροφο κυβόμορφο κτίριο με λιτές, συμμετρικές όψεις).

-  Το κέντρο ιππασίας (κτίριο με χαρακτηριστική, ιδιόρρυθμη οροφή, που αναπαλαιώθηκε για τους Αγώνες του 2004).

-  Οι δύο στάβλοι και το λιθόστρωτο που τους περιβάλλει.

-  Η λιθόκτιστη δεξαμενή ύδατος με φρέαρ που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων. Στα κτίρια αυτά απαγορεύονται οι επεμβάσεις, αλλά επιτρέπονται εργασίες εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!