Τα παιδιά δημιουργούν και διδάσκουν - Θεατρική παράσταση στο 5ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου:«Τρόμος και Αθλιότητα του Γ΄Ράιχ»



Ενσωματωμένη εικόνα 2
Την Τρίτη  20/5/14  στο αμφιθέατρο του 5ου Γυμνασίου, Ευκαλύπτων 39, στις 11 το πρωί, η θεατρική ομάδα του σχολείου  θα παρουσιάσει τη θεατρική της παράσταση, βασισμένη στο έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ».

Ο Μπρεχτ ξεκίνησε τη συγγραφή του «Τρίτου Ράιχ» με την  άνοδο του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος στην εξουσία, το 1933 και το ολοκλήρωσε λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος  Παγκόσμιος Πόλεμος. Το έργο, που αποτελείται από μικρά  στιγμιότυπα – σκετς,   παρακολουθεί και καταγράφει με ρεαλιστική ακρίβεια και φαρμακερό σαρκασμό μικρές στιγμές εθνικοσοσιαλιστικού ήθους και  ιδεολογίας,  όπως αυτά εκφράζονται στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, που άλλοτε ως θύτες και άλλοτε ως θύματα συμμετέχουν στο δράμα της ανόδου του ναζισμού.   
Ο  ιστός που διαπερνάει το έργο και την ψυχική κατάσταση όλων των ηρώων του, από τους λαϊκούς ΕΣ-Α, έως τους «ευγενείς» ΕΣ-ΕΣ και τους απλούς πολίτες, που υποστηρίζουν, ή ανέχονται, ή εναντιώνονται στα νέα ήθη, είναι ο Τρόμος που γεννά η ναζιστική βία και η επακόλουθη Αθλιότητα:  Όλοι, βασανιστές και βασανιζόμενοι,  υπόκεινται στο νόμο της  εξαθλίωσης, στην καταστρατήγηση κάθε ανθρώπινης αξίας,  στο θρίαμβο της κτηνωδίας,  που υποβιβάζει τον άνθρωπο σε άθυρμα. 
Το έργο, εξόχως διδακτικό, αλλά και γνήσιο θέατρο, μπορεί να προσφέρει μια πολύ δημιουργική πρόκληση για σκέψη, όσον αφορά και την δική μας ιστορική συγκυρία, εθνική και παγκόσμια. Άλλωστε , το «επικό» θέατρο του Μπρεχτ εκεί αποβλέπει και εκεί στοχεύει: στην αφύπνιση της κριτικής σκέψης, στην ολική επαναφορά ενός ανθρώπινου προτύπου που υπερασπίζεται την ανθρωπιά. Και στον αγώνα για τη δικαίωσή της.
Στην παράσταση υπάρχει και ένα εμβόλιμο κείμενο άσχετο με το έργο του Μπρεχτ και την άνοδο του Ναζισμού, σχετικό  όμως με το δικό μας σήμερα και τις ενδεχόμενες «εκκολάψεις αυγών» και τα «γεννητούρια»  επικίνδυνων «φιδιών»: είναι η κατάθεση ενός κατά συρροή δολοφόνου μεταναστών, όπως αυτή δημοσιοποιήθηκε  στον Τύπο  το 2009.  Οι τυχόν  αναλογίες  θα εκτιμηθούν από τους θεατές…

Στην παράσταση παίζουν οι μαθητές του σχολείου μας: 
Κώστας Δημόπουλος
Μάριος Διδάχος
Ειρήνη Κάτσικα
Ελένη Παπαδάκη
Ελένη Παπαμάνου
Βάλια  Ράπτη
Ελένη Σακελλάρη
Τζωρτζίνα Τοροβέσι
Αφροδίτη Τσιάνου

Σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια – διδασκαλία: 
Μανώλης Γιούργος, Γεωργία Δεληγιαννοπούλου

Τα ενδυματολογικά εξαρτήματα της παράστασης είναι από το «Βεστιάριο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!