Η σταύρωση των παιδιών

 
 
 
Το θέμα της πρόσφατης φωτογραφικής έκθεσης, “Ειρήνη είναι τα δικαιώματα των παιδιών”, σε αντιδιαστολή με τα πρόσφατα δημόσια στοιχεία του Βατικανό για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς, ξυπνούν τις μνήμες ενός πρότζεκτ που φωτογραφίζει παιδιά που σταυρώνονται από ενηλίκους.
Ένας Κουβανός καλλιτέχνης επινοεί έναν ευρηματικό τρόπο παιδικών πορτρέτων για να αφυπνίσει συνειδήσεις. Μία πρόσφατη δημοσίευση στοιχείων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης επαναφέρει το θέμα της καταπάτησης θεμελιωδών δικαιωμάτων των παιδιών. Το πρότζεκτ του Eric Ravelo είναι ήδη, γνωστό, αλλά λίγοι ίσως, συγκρατούν πως η σταύρωση των παιδιών στις πλάτες των μεγάλων δεν στηρίζεται στην ιδέα ενός εμπορικού πρότζεκτ. Η μεταφορική απεικόνιση αντιστοιχεί σε μία πραγματικότητα που κυριολεκτεί.
Πριν λίγες ημέρες, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για περιπτώσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς. Την τελευταία δεκαετία, 848 κληρικοί έχουν αποπεμφθεί εξαιτίας της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενώ σύμφωνα με τα πρώτα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία, άλλοι 2572 έχουν λάβει ελαφρύτερες ποινές. Παιδιά θύματα παιδεραστίας,επαιτείας, κακοποίησης, σωματικής εμπορίας και κάθε είδους εκμετάλλευσης πρωταγωνιστούν καθημερινά, σε έναν μαραθώνιο επιβίωσης.
Ολόκληρη η υφήλιος για κάποιο διάστημα, φιλοξενούσε μαύρες, ανοιχτές παλάμες ενάντια στην σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών. Μεγάλες πόλεις υιοθετούσαν το σήμα της παγκόσμιας εκστρατείας με σκοπό να καλέσουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις να λάβουν τα αναγκαία μέτρα. Στην προσπάθεια της καμπάνιας, ανταπόκριση έδειξαν έξι εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς, και 100000 στην Ελλάδα.  
Μία από τις πιο δραστικές και διαχρονικές ενδείξεις διαμαρτυρίας ενάντια στην παραβίαση των παιδικών δικαιωμάτων, είναι οι φωτογραφίες της παιδικής “σταύρωσης”. Αποτελούν σύμβολο καταγγελίας, μεταφέροντας ένα σαφές μήνυμα. Η φωτογραφική σειρά του καλλιτέχνη Ravelo με τίτλο “Los intocables”, “Οι Άθικτοι”, παρουσιάζει με ακραίο τρόπο τα όσα υπομένουν πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Η σταύρωση των παιδιών
Οι εικόνες καταπιάνονται σχεδόν, με όλες τις πηγές της παιδικής εκμετάλλευσης.

“Η πρώτη εικόνα αναφέρεται στην παιδεραστία στο Βατικανό.
Η  δεύτερη στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στον τομέα του τουρισμού στην Ταϊλάνδη.
Η τρίτη στον πόλεμο στη Συρία.
Η τέταρτη στην εμπορία οργάνων στη μαύρη αγορά, όπου τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά από φτωχές χώρες.
Η πέμπτη στην ελεύθερη διακίνηση όπλων στις ΗΠΑ.
Η έκτη στην πυρηνική ενέργεια στην Ιαπωνία.
Η έβδομη στην παχυσαρκία, κατηγορώντας τις μεγάλες εταιρείες fast food.”
Λίγες εικόνες, αμέτρητα συμπεράσματα. Η παιδική κακοποίηση θα είναι πάντα ένας λόγος διαμαρτυρίας, που απαιτεί ύφος καταγγελτικό και προστατευτικό απέναντι σε ανυπεράσπιστα πλάσματα. Η έκθεση που στηρίζει την ιδέα της ειρήνης πάνω στα παιδικά δικαιώματα έχει κάθε λόγο
 ύπαρξης, αποτελώντας παράλληλα έναν δυνατό λόγο υπενθύμισης όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας.  
PATHFINDER 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!