Υπό την αιγίδα της UNESCO το ντοκιμαντέρ «Veniceland»-Μια Βενετία που χάνεται

 















 


Η ψυχή μιας πόλης που εξαφανίζεται, μιας Βενετίας που δε βλέπουμε στις καρτ ποστάλ και που λίγοι γνωρίζουν, αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Veniceland» του νέου Ιταλού σκηνοθέτη Ενρίκο Μικιελέτο. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί, με ελεύθερη είσοδο, αυτήν την Παρασκευή, στις 20.00, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Η ταινία, υπό την αιγίδα της UNESCO και του δήμου Βενετίας, διηγείται τις αντιφάσεις μιας πόλης που βιώνει μια ανηλεή απώλεια των κατοίκων της, για να κάνει χώρο σε ολοένα και μεγαλύτερα κύματα τουριστών.
«Αυτό το πρότζεκτ γεννιέται από την επιθυμία να γνωστοποιήσουμε το βασικό πρόβλημα της Βενετίας: τη δραστική μείωση του πληθυσμού της», εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Είναι μια πόλη διάσημη σε όλο τον κόσμο για την ομορφιά της, αλλά είναι μια πόλη που χάνει την ταυτότητά της. Είναι ολοένα και λιγότεροι οι Βενετσιάνοι που ζουν εδώ, αλλά ακόμη λιγότεροι αναρωτιούνται για τα αίτια αυτού του φαινομένου. Επιθυμία μου ήταν να αναλύσω τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό δίνοντας φωνή στους κατοίκους της πόλης, καμιά δεκαπενταριά βέρους Βενετσιάνους, νέους και γέρους».
Ο ίδιος ο τίτλος του ντοκιμαντέρ είναι ένα λογοπαίγνιο, καθώς παραπέμπει στην Ντίσνεϊλαντ.
«Ηταν σχεδόν αυτόματος ο παραλληλισμός της Βενετίας με ένα πάρκο τύπου Ντίσνεϊλαντ», καταλήγει ο σκηνοθέτης.
Το ντοκιμαντέρ έχει διάρκεια 36 λεπτά, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ενρίκο Μικιελέτο, και είναι μια παραγωγή της «Fringe Productions» με έδρα το Λονδίνο, υπό την αιγίδα της UNESCO.
Η μεθαυριανή προβολή θα έχει αγγλικούς υπότιτλους, ενώ ο σκηνοθέτης θα παραβρεθεί στην εκδήλωση.
ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!