Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

 

 

Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) συλλέγει αμέτρητες φωτογραφίες και εικόνες ανθρώπων, τις οποίες εντοπίζει μέσω των προγραμμάτων παρακολούθησής της σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη χρήση τους σε εξελιγμένα συστήματα αναγνώρισης προσώπων, όπως προκύπτει από μυστικά έγγραφα, σύμφωνα με τους New York Times.
Όπως αποκαλύπτεται από τα έγγραφα της NSA, η υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ βασίζεται όλο και περισσότερο τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην τεχνολογία συστημάτων αναγνώρισης προσώπου.
Η υπηρεσία πληροφοριών έχει στραφεί σε νέα λογισμικά για να εκμεταλλευτεί τον αμέτρητο αριθμό εικόνων που περιλαμβάνονται σε emails, γραπτά μηνύματα, κοινωνικά δίκτυα, συνομιλίες μέσω βίντεο και άλλες επικοινωνίες.
Οι αξιωματούχοι της NSA πιστεύουν ότι η τεχνολογική πρόοδος θα μπορούσε να φέρει «επανάσταση» στον τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία εντοπίζει στόχους παρακολούθησης, όπως προκύπτει από τα εν λόγω έγγραφα, αναφέρει η εφημερίδα.
Η NSA παρακολουθεί «εκατομμύρια εικόνες την ημέρα», περιλαμβανομένων περίπου 55.000 «φωτογραφιών για αναγνώριση προσώπου», που αποτελεί ένα «τεράστιο ανεκμετάλλευτο υλικό», αναφέρεται σε έγγραφα του 2011, που ήρθαν στην κατοχή του Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ενώ η NSA κάποτε εστίαζε σε γραπτές και προφορικές επικοινωνίες, τώρα θεωρεί το ίδιο σημαντικές τις φωτογραφίες προσώπων, τα δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα στοιχεία αναγνώρισης, με στόχο την παρακολούθηση υπόπτων για τρομοκρατία και άλλων ατόμων.
Υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση μπορεί να καταλύσει κάθε έννοια ιδιωτικής ζωής.
Οι κρατικές και τοπικές αρχές στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα βάσεων δεδομένων απεικόνισης προσώπων για τον εντοπισμό υπόπτων, όπως  τα διπλώματα οδήγησης και το Facebook.
Το FBI, σημειώνουν οι New York Times, αναπτύσσει αυτό που αποκαλεί «νέα γενιά ταυτοποίησης» για να συνδυάσει το αυτοματοποιημένο σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων με φωτογραφίες προσώπων και άλλα βιομετρικά δεδομένα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως αναφέρουν ειδικοί, έχει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με εικόνες προσώπων από όλη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ., καθώς αποθηκεύει εκατοντάδες εκατομμύρια φωτογραφίες αμερικανών κατόχων διαβατηρίων καθώς αιτούντων βίζα από άλλες χώρες.
Ωστόσο, η NSA είναι  η μόνη που έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να συνδυάζει τις φωτογραφίες με τις ιδιωτικές επικοινωνίες των ατόμων που απεικονίζονται σε αυτές.
tvxs.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!