1.1 εκ. ευρώ χρηματοδότηση για 31 ταινίες

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) αποφάσισε να χρηματοδοτήσει συνολικά 31 σχέδια, από τα 76 που κατατέθηκαν σε έξι διαφορετικά προγράμματα έως τις 31/01/2014, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε, χθες, Παρασκευή, προεδρεύοντος του αντιπροέδρου, καθώς ο προέδρος, Πέτρος Μάρκαρης, απουσίαζε.

Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε για όλα τα σχέδια ανέρχεται σε 1.122.500 ευρώ,
ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΚΚ για ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών για όλο το 2014 είναι 2.500.000 ευρώ.

Η απόφαση για την προέγκριση των χρηματοδοτήσεων ήταν ομόφωνη από έξι παρόντα μέλη του ΔΣ, ενώ υπήρξε και μία λευκή ψήφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, τα ποσά διανέμονται ως εξής:

Α) Στο Βασικό Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων, χορηγείται προέγκριση χρηματοδότησης σε 1 σχέδιο. Το ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 180.000 €.
«Τα χάρτινα πουλιά» του Βασίλη Ντούρου (Πρόγραμμα Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων για Παιδιά και Εφήβους). Στο ίδιο πρόγραμμα σε 3 σχέδια θα χορηγηθούν 5.000€  για επανασυγγραφή. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 15.000€ για τις ταινίες «Park» (Σοφία Εξάρχου), «Οίκτος» (Μπάμπης Μακρίδης) και «Συνοριακή γραμμή» (Μανώλης Οικονόμου). Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου θα κριθεί θετικά ως ολοκληρωμένη ταινία όταν κατατεθεί στο σχετικό πρόγραμμα, επειδή έχει ξεκινήσει γυρίσματα.

Β) Το Στάδιο Συγγραφής Treatment - πρώτο στάδιο - του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου - Development», περιλαμβάνει 15 σχέδια τα οποία προεγκρίνονται για χρηματοδότηση ύψους 3.000 € το καθένα. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα 45.000 €.
«Νίκος Καζαντζάκης» -  Γιάννης Σμαραγδής
«Graffiti ιστορίες» - Αντώνης Κόκκινος          
«Untitled»-Αλέξανδρος Αβρανάς
«Nαρκοπέδιο» - Κωνσταντίνος Στραγαλινός  
«Η συνομωσία των περιστεριών» - Ρένος Χαραλαμπίδης                                 
«Γκρέμι»-  Αγαθή Δαρλάση                                                                              
«Ηappy end» - Kώστας Γιαλουρίδης                                                                                 
«Ελευσίνα» - Αλέξανδρος Σκούρας
«Carbon»- Μιχάλης Κωνσταντάτος
«Αθήνα» - Γιώργος Κύρτσης
«Προσκυνητές»-  Δημήτρης Αθυρίδης
«Ο λόφος των σκύλων» - Μάρκος Χολέβας
«Musica ΙΙ» -Γιώργος Μακρής
«Απόστρατος» - Ζαχαρίας Μαυροειδής
«Uninvited» - Κατερίνα Ευαγγελάκου

Γ) Στο Στάδιο Συγγραφής Σεναρίου με βάση το Treatment - δεύτερο στάδιο - του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου - Development», προεγκρίνονται 3 σχέδια, για χρηματοδότηση ύψους 7.000 € το καθένα ξεχωριστά. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα  21.000 €.

Για τις ταινίες «Κοίλα» (Δημήτρης  Κουτσιαμπασάκος), «Ουζερί Τσιτσάνης» (Μανούσος Μανουσάκης) και «Η γη του κανενός» (Χριστίνα Κουτσοσπύρου).

Δ) Στο  Στάδιο Συγγραφής Σεναρίου με βάση το Treatment -τρίτο  στάδιο- του Προγράμματος «Συγγραφή Σεναρίου - Development», προεγκρίνονται δυο σχέδια, για χρηματοδότηση ύψους 12.500€ το καθένα ξεχωριστά. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στα  25.000 €
«Στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει» ( Γιώργος  Πανουσόπουλος) και «Ιβο και Σοφία» (Ελινα Ψύκου).

Ε) Στην κατεύθυνση βελτίωσης κάποιων προτάσεων που κατά την κρίση του δεν είναι καθ' ολοκληρία έτοιμες να περάσουν στο στάδιο παραγωγής τους.
Το ΕΚΚ δίνει τη δυνατότητα στους δημιουργούς και παραγωγούς να προβούν σε βελτίωση του σεναρίου τους και παράλληλα να διερευνήσουν τις δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδοτών (development). Η προέγκριση χρηματοδότησης ανέρχεται σε 8.000€ και αφορά το σχέδιο «Jet Lag» των Δέσποινας Χαραλάμπους - Πάνου Παππά.

ΣΤ) Στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Κινηματογραφικών Έργων Χαμηλού Προϋπολογισμού, προεγκρίνονται τα παρακάτω έξι σχέδια:
«Holly Boom» - Μαρία Λάφη (50.000 €)
«Καύση» -  Στράτος Τζίτζης (40.000 €)
«Ιερόσυλοι» - Μάρσα Μακρή (40.000 €)
«Γαλλίδα δασκάλα» -  Νίκος Σούλης (40.000 €)

Στο ίδιο πρόγραμμα δύο σχέδια θα χορηγηθούν με 5.000 € για επανασυγγραφή. Πρόκειται για τα «39 ηλιοβασιλέματα στο Φάληρο» της Λένας Βουδούρη και «Σονάτα ζωή» της Δέσποινα Καρβέλα. Το συνολικό ποσό δέσμευσης ανέρχεται στις 180.000€.

Επίσης το ΔΣ του ΕΚΚ ενέκρινε για τα χρηματοδοτικά προγράμματα του 2014 - από 01/01/2014 έως 31/01/2014 - τις αποφάσεις του προηγούμενου ΔΣ ύψους 488.500 € για χρηματοδότηση ταινιών.

Επιπλέον προεγκρίνει χρηματοδότηση ύψους 80.000 € για την ελληνογαλλική συμπαραγωγή «Καύσωνας» της Τζόις Α. Νασαγουάτι (με Έλληνα συμπαραγωγό την κ. Φένια Κοσοβίτσα) στο πλαίσιο του Προγράμματος Κινήτρων για προσέλευση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα με μειοψηφική συμμετοχή Έλληνα Συμπαραγωγού.
 
Τέλος εγκρίνει πρόβλεψη 80.000 € για το Ά Τρίμηνο του 2014 για ταινίες μικρού μήκους.

ΠΗΓΗ:Nooz.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!