AVAAZ: Θαλάσσιο καταφύγιο στο μέγεθος του Μεξικού!

 

Το παγκόσμιο διαδικτυακό κίνημα ακτιβιστών  AVAAZ.org οργανώνει εκτρατεία σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας περιοχής του Μεξικού, ανακοινώνοντας:



Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητάει τις απόψεις των πολιτών για το αν θα πρέπει να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη, προστατευόμενη, θαλάσσια περιοχή του κόσμου στον Ειρηνικό Ωκεανό. Όμως ο Πρόεδρος Ομπάμα δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από ένα πανίσχυρο λόμπι αλιείας που προσπαθεί να αποδυναμώσει το σχέδιο.  

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να τους περάσει -- μεγαλοπρεπείς φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες και ψάρια βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο καλύτερος τρόπος για να σώσουμε τους ωκεανούς μας είναι να προστατεύσουμε μεγάλα τμήματα θάλασσας απ’την ανθρώπινη εκμετάλλευση έτσι ώστε η θαλάσσια ζωή να μπορέσει να ανακάμψει. Πριν από τέσσερα χρόνια, παίξαμε καθοριστικό ρόλο στο να πείσουμε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να δημιουργήσει ένα τεράστιο θαλάσσιο καταφύγιο στον Ινδικό Ωκεανό. Σε ανακοίνωσή του, το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε στην εκστρατεία μας. Αν τώρα ενώσουμε ξανά τις φωνές μας μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θαλάσσιο καταφύγιο στο μέγεθος του Μεξικού!
 

Αν στείλουμε στον Ομπάμα ένα κύμα παγκόσμιας στήριξης τώρα, θα του δώσουμε τη δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει εκείνους που δημιουργούν εμπόδια και θα βοηθήσουμε να προστατευτούν οι ωκεανοί μας. Υπόγραψε το ψήφισμα και διάδωσέ το στους πάντες -- ας παραδώσουμε ένα εκατομμύριο φωνές πριν κλείσει η δημόσια διαβούλευση σε μερικές μέρες:


https://secure.avaaz.org/el/ocean_of_hope_loc/?bGMMLhb&v=43670

Τα επίσημα στοιχεία είναι τρομακτικά: κινδυνεύουμε να χάσουμε όλα τα ψάρια απ΄τους ωκεανούς μας σε λιγότερες από 4 δεκαετίες και τα εγγόνια μας μπορεί να δουν τους κοραλλιογενείς υφάλους να νεκρώνονται! Αυτό το σχέδιο από μόνο του δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα, αλλά μπορεί να κάνει την αρχή για την προστασία των θαλασσών μας -- όχι μόνο θα διπλασιάσει την παγκόσμια έκταση προστατευμένης θαλάσσιας περιοχής, αλλά θα ενθαρρύνει κι άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα.  

Ο Ομπάμα δήλωσε διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα άμεσα για να εφαρμόσει το σχέδιο, αλλά ένα πανίσχυρο λόμπι αλιείας προσπαθεί να το βουλιάξει σπέρνοντας παραπλανητική προπαγάνδα. Ισχυρίζονται πως το θαλάσσιο καταφύγιο θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους, αλλά το 95% αλιείας τους έτσι κι αλλιώς συμβαίνει έξω απ’την προστατευόμενη περιοχή. Άλλα συμφέροντα επίσης προσπαθούν να εμποδίσουν την προστασία της περιοχής γιατί προσβλέπουν σε μελλοντική εξόρυξη πετρελαίου και άλλων υλών, κάτι που θα ήταν καταστρεπτικό.
 

Η δημόσια διαβούλευση κλείνει σε λίγες μέρες και στις 11 Αυγούστου η κυβέρνηση θα συμβουλευτεί τους κατοίκους της Χαβάης για να καταλήξει στο σχέδιο. Αν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε ένα εκατομμύριο υπογραφές τώρα και να το παραδώσουμε στο Λευκό Οίκο και στη συνάντηση στην Χαβάη, πλημμυρίσουμε την διαβούλευση με μηνύματα στήριξης και αναθέσουμε μια δημοσκόπηση που θα δείξει ότι όλος ο κόσμος στηρίζει το σχέδιο, τότε μπορούμε να πνίξουμε τις σειρήνες των μεγάλων συμφερόντων.  

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που κατέχει τη μεγαλύτερη έκταση ωκεανού στον κόσμο και τώρα βρίσκεται μπροστά σε μια τεράστια ευκαιρία για τον Ειρηνικό. Ας πνίξουμε τις αντιδράσεις κι ας βάλουμε τα θεμέλια για την προστασία των ωκεανών μας απ΄την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Υπόγραψε το ψήφισμα και προώθησέ το σε φίλους και γνωστούς:


https://secure.avaaz.org/el/ocean_of_hope_loc/?bGMMLhb&v=43670

Οι ωκεανοί μας απειλούνται από παντού. Αλλά ξανά και ξανά τα μέλη του Avaaz έχουμε κινητοποιηθεί για σώσουμε την πολύτιμη θαλάσσια ζωή του πλανήτη μας. Στο παρελθόν έχουμε βοηθήσει να δημιουργηθούν τεράστια θαλάσσια καταφύγια και να ληφθούν μέτρα για την προστασία του τόνου και των φαλαινών. Μπορούμε να νικήσουμε!  

Με ελπίδα,
Danny, Luis, Lisa, Andrea, Ricken, Ana Sofia κι ολόκληρηη ομάδα Avaaz  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:  
Αλιευτικά συμφέροντα στον Ειρηνικό αντιδρούν στο σχέδιο του Ομπάμα για επέκταση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής - Pacific fishing interests oppose Obama’s plan to expand marine reserve (Washington Post)
http://www.washingtonpost.com/blogs/post-politics/wp/2014/06/30/pacific-fishing-interests-oppose-obamas-plan-to-expand-marine-reserve/    

Χώρες ανακοινώνουν τη δημιουργία τεράστιωνθαλάσσιων καταφυγίων στον Ειρηνικό (National Geographic) - Several Nations Announce Massive Marine Reserves in the Pacific (National Geographic)

http://news.nationalgeographic.com/news/2014/06/140617-pacific-marine-reserves-ocean-environment/  

Ο Ομπάμα ζητά σημαντική επέκταση προστατευόμενης περιοχήςστον Ειρηνικό - Obama Calls For Major Expansion Of Pacific Ocean Preserve (Law 360.com)

http://www.law360.com/articles/548854/obama-calls-for-major-expansion-of-pacific-ocean-preserve  

Το θαλάσσιο μνημείο του κ. Ομπάμα - Mr. Obama’s Ocean Monument (NYTimes)

http://www.nytimes.com/2014/06/18/opinion/mr-obamas-ocean-monument.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!