UNESCO:Ένας για όλους, όλοι για το νερό

 

Περίπου 200 εκπρόσωποι από τις εθνικές, περιφερειακές και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), συναντήθηκαν στο Yamassoukro (Ακτή Ελεφαντοστού), 30 - 31 Ιουλίου να συζητήσουν το θέμα «Η πρόσβαση σε νερό για όλους στην Αφρική».

Αυτό είναι το δεύτερο Διεθνές Φόρουμ των επίσημων εταίρων της UNESCO ΜΚΟ. Διοργανώθηκε από την επιτροπή σύνδεσης UNESCO-ΜΚΟ, σε συνεργασία με τη Γραμματεία της UNESCO, και υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού.
Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο φόρουμ, η Γενική Διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα ευχαρίστησε την κα Κάντια Camara,  Υπουργό Παιδείας, για την προσωπική συμμετοχή της στην επιτυχία της εκδήλωσης, και τόνισε τη σημασία της ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του πλανήτη για την επίτευξη της αειφόρου ανθρώπινης ανάπτυξης και μιας κουλτούρας ειρήνης.
"Δεν υπάρχει αρκετό νερό στη Γη", δήλωσε ο γενικός διευθυντής. "Αυτό που λείπει είναι η διακυβέρνηση και την καλύτερη διαχείριση των πόρων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν το σύνολο των ενδιαφερομένων φορέων συνεργαστούν. Οι ΜΚΟ και φορείς της κοινωνίας των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν σε αυτό. "
Στην ομιλία του στη συνεδρίαση, Eric Falt, UNESCO Βοηθός Γενικός Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων και Τύπου και Πληροφοριών, ο οποίος παρευρέθηκε στο Φόρουμ της UNESCO Βοηθός Γενικός Διευθυντής για την Αφρική, η κα Lalla Aicha Ben Μπάρκα, δήλωσε: «Αυτό το φόρουμ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην ιστορία της συνεργασίας μας με τις ΜΚΟ, και είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδρομής του ανοίγματος και της αλλαγής. Πράγματι, αυτό είναι το πρώτο Φόρουμ των ΜΚΟ που θα πραγματοποιηθεί έξω από το Παρίσι. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που λαμβάνουν χώρα στην Αφρική. "
Patrick Gallaud, πρόεδρος της επιτροπής συνδέσμου της UNESCO-ΜΚΟ πρόσθεσε: "Η πρόθεσή μας είναι όχι μόνο να οργανώσει μια άλλη συνάντηση για το νερό, αλλά μάλλον να αντιμετωπίσει - με θετικό τρόπο - τις απόψεις των ακαδημαϊκών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και να καταλήξουμε σε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις και καινοτόμα σχέδια. "
 
UN Photo / Tim McKulka
Δισεκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις για να έχουν το φρέσκο ​​νερό που χρειάζονται, προκλήσεις που προκαλλούνται  από την έλλειψη νερού, τη κακή ποιότητα του νερού, την έλλειψη υποδομών ή φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες ή ξηρασία.
Εκτιμάται ότι το 80 τοις εκατό των γυναικών και των ανδρών ζουν σε περιοχές όπου θεωρούνται επισφαλείς σε αποθέματα   νερού αλλά και σε καθαρότητα να είναι σε υψηλό κίνδυνο. Εξακόσια εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Σαράντα τοις εκατό από αυτούς ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.
Η UNESCO είναι αποφασισμένη να κάνει γνωστά τα θέματα αυτά, ενώ  έχει εργαστεί για πολλά χρόνια για να βοηθήσει τις χώρες στη διαχείριση των υδάτινων πόρων με βιώσιμο τρόπο.
Υπάρχουν πάνω από 20 ερευνητικά κέντρα για το νερό που συνεργάζονται με την UNESCO σε όλο τον κόσμο και μια σειρά από υπηρεσίες  και δίκτυα που σχετίζονται με το νερό.
Η UNESCO διαθέτει επίσης το ΕΙΧΕ Ινστιτούτο Εκπαίδευσης για το νερό στο Delft στην Ολλανδία, και δημιουργεί και προγραμματίζει να παρουσιάσει στον  ΟΗΕ ολοκληρμένη έκθεση για την παγκόσμια Αναπτύξη των Υδάτων, καθώς και το Διεθνές Υδρολογικό Πρόγραμμα.
Το σύνθημα του Φόρουμ Yamoussoukro - «ένας για όλους, όλοι για το νερό» - επιλέχθηκε από μια ομάδα νέων ανθρώπων από την Ακτή Ελεφαντοστού, που το φώναξε δυνατά και καθαρά στην αρχή της συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ιδρύματος Houphouet-Boigny .



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!