Το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης αξιοποιείται

Σε σύγχρονο επισκέψιμο χώρο με αποθήκη αρχαιολογικών ευρημάτων, επισκέψιμο εργαστήριο συντήρησης και μικρή έκθεση με υλικό από την ιστορία των αναστηλωτικών επεμβάσεων στα μνημεία πρόκειται να μετατραπεί το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο παραμένει κενό και αναξιοποίητο από την έναρξη λειτουργίας του νέου μουσείου, το 2009.
Η πρόταση χωροθέτησης νέων χρήσεων στις εγκαταστάσεις του παλαιού μουσείου, η οποία έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Συμβούλιου Μουσείων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, προβλέπει τη διατήρηση του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου ως έχει και την κατάλληλη διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων.

Στις αναμορφωμένες υπάρχουσες μουσειακές αποθήκες σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν διάσπαρτα μεγάλου μεγέθους αρχιτεκτονικά μέλη από τα μνημεία, καθώς και επιγραφές, που κινδυνεύουν από τη μακροχρόνια έκθεση στις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, το κοινό θα αποκτήσει για πρώτη φορά πρόσβαση στα εργαστήρια της ΥΣΜΑ και θα μπορεί να παρακολουθεί τους μαρμαροτεχνίτες να εργάζονται πίσω από ένα γυάλινο πέτασμα. Η μεταφορά εργαστηρίων και αποθηκών στο παλιό μουσείο θα επιτρέψει την απελευθέρωση τμήματος του αρχαιολογικού χώρου, που αυτή τη στιγμή καταλαμβάνεται από αποθηκευτικά κοντέινερ και εργοταξιακές εγκαταστάσεις.

Την πρόταση παρουσίασαν στο Συμβούλιο οι μελετητές Σοφία Μοσχονησιώτου και Στέλιος Δασκαλάκης από την Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Βασιλική Ελευθερίου, διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.
artnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!