Εξυπηρετεί τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας η δημιουργία Υπερ-Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ;




 
του ξηρού γιώργου
 
Συνήθως το Υπουργείο Πολιτισμού αν ήταν παρέα με άλλο Υπουργείο αυτό θα ήταν το  Τουρισμού. Συνέδεαν τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό, μιας και τις τελευταίες δεκαετίες   η εθνική προσπάθεια ανάδειξης της χώρας μας σε κορυφαίο πόλο έλξης επισκεπτών και κατ' επέκταση την ευρεία γνωστοποίηση των πολιτιστικών αξιών και τύπου ζωής της βασίστηκε εξ ολοκλήρου στο παραδοσιακό τρίπτυχο "ήλιος, θάλασσα, αρχαιότητες" , που συνδυάζει την απόλαυση του ελεύθερου χρόνου, την ψυχαγωγία και άνετη διαμονή με το φυσικό τοπίο και την ιστορία. Αν και το τρίπτυχο αυτό λειτούργησε , θα έλεγε κανείς, ικανοποιητικά έως τώρα, όπως αποδεικνύεται από την εκτίναξη του αριθμού των ξένων επισκεπτών και των τουριστικών εσόδων μετά από μια περίοδο παρατεταμένης βαθμιαίας πτώσης θεωρείται σήμερα μάλλον ξεπερασμένο στο υπό διαμόρφωση νέο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. (Λαζαρέτου: 2014,11).

Κατά συνέπεια η πρόκληση σήμερα για τις ελληνικές πόλεις, κοινωνίες  και την  οικονομία τους  δεν είναι μόνο η προστασία και συντήρηση της υφιστάμενης εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του ιστορικού παρελθόντος, αλλά η δημιουργία νέων μορφών πολιτισμού που ενθαρρύνουν όλους τους πολίτες (χωρίς διακρίσεις),  να συμμετάσχουν στη διαδικασία παραγωγής γνώσης και νέων ιδεών, παράγοντας την πρωτοτυπία, την προσωπική έκφραση και την καινοτομία και εν τέλει  τον πολιτισμό αυτόν καθ αυτόν. Δηλαδή  η μεταστροφή από τη στατική προσέγγιση (κληροδότηση) του πολιτισμού προς τη δυναμική του θεώρηση (παραγωγή νέων μορφών).  

Υπό αυτό το πρίσμα η σύνδεση του Πολιτισμού με την Παιδεία, την Έρευνα και  Καινοτομία  σήμερα, στην εποχή της κρίσης, είναι επιβεβλημένη  για να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την δημιουργία ανοικτών και ανεκτικών στη διαφορετικότητα  κοινωνιών και στην ανάπτυξη δημιουργικών πόλεων-περιφερειών.

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!