Έπεσε το γεφύρι της Πλάκας- Για τρίτη φορά το γεφύρι της Πλάκας θα αναστηλωθεί


Η καταρρακτώδης βροχή που πέφτει εδώ και τρία 24ωρα σχεδόν, φούσκωσε τον Άραχθο και έριξε το ιστορικό γεφύρι της Ηπείρου, το γεφύρι της Πλάκας. Μεγάλες καταστροφές σε όλο το μήκος του ποταμιού, ενώ κινδύνεψε ακόμα και το γεφύρι της Άρτας. Ταυτόχρονα, πολλές ειναι οι ζημιές στα Γιάννενα ακόμα και μέσα στην πόλη.
Το γεφύρι της Πλάκας ήταν ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι στον Άραχθο ποταμό. Βρισκόταν στο Δήμο Πραμάντων σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα και ένωνε τους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας. Χτισμένο το 1866, ήταν μονότοξο, με άνοιγμα κάμαρας 40 μέτρα, ύψος 19 μέτρα και με άνοιγμα στην κορυφή 3,2 μέτρα.[1] Θεωρούνταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων.[2]
Στο σημείο όπου χτίστηκε το γεφύρι της Πλάκας υπήρχε μια παλαιά γέφυρα η οποία καταστράφηκε το 1860. Το 1863 ξαναχτίστηκε από την αρχή από το μάστορα Γιωργή από την Κόνιτσα με χορηγία του επιχειρηματία Γιάννη Λούλη. Η γέφυρα αυτή γκρεμίστηκε σχεδόν την ημέρα των εγκαινίων της. Το 1866 ξαναχτίστηκε με κτίστη τον Κωνσταντίνο Μπέκα από τα Πράμαντα. Το κόστος του χτισίματος έφτασε τα 180.000 οθωμανικά γρόσια. Το ποσό καλύφθηκε και πάλι από το Λούλη και από συνδρομές κατοίκων από τις γύρω κοινότητες.[1][3][4] Τη δεκαετία του 1880 ο ποταμός Άραχθος ήταν το σύνορο της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη συγκεκριμένη περίοδο σταμάτησε να χρησιμοποιείται. Μετά το 1928 γίνανε διάφορες απόπειρες συντήρησης και παράλληλα δημιουργήθηκε νέος δρόμος που ένωνε τις κοινότητες. Κοντά στη γέφυρα υπογράφηκε το 1944 η συμφωνία Πλάκας-Μυρόφυλλου. Στη γέφυρα διασωζόταν κόγχη όπου οι τεχνίτες είχαν ζωγραφίσει τον προστάτη-άγιο της γέφυρας. Τα τελευταία χρόνια η γέφυρα λειτουργούσε ως αξιοθέατο της περιοχής.[1] Το κεντρικό του τόξο κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου 2015 από ισχυρές βροχοπτώσεις.[2]      


Πρόθεση για να αναλάβει το κόστος αναστήλωσής του η οικογένεια Λούλη

   
Το σύνολο ή μεγάλο μέρος του κόστους της ανακατασκευής του γεφυριού της Πλάκας, θέλει να χρηματοδοτήσει ο αλευροβιομήχανος κ. Λούλης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι πρόγονοι του κ. Λούλη ήταν εκείνοι που είχαν χρηματοδοτήσει την κατασκευή του γεφυριού αυτού δύο φορές.

Στο μεταξύ, από την Αθήνα, ο πρόεδρος της εταιρείας «Μύλοι Λούλη ΑΕ», Νικόλαος Κ. Λούλης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκφράζει τη δέσμευση της οικογένειας Λούλη να συμβάλει οικονομικά στην αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας. «Η κατασκευή του γεφυριού της Πλάκας -σήμα κατατεθέν της Ηπείρου- είχε χρηματοδοτηθεί από τους προγόνους μας», αναφέρει ο κ. Λούλης. «Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι είναι ηθική υποχρέωσή μας τόσο απέναντι στην ιστορία της οικογένειάς μας όσο και στην περιοχή απ' όπου ξεκίνησε η επιχειρηματική μας δραστηριότητα, να συμβάλουμε στην αναστήλωσή του».
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, NEWSBEAST.GR





 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!