Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας



Στις 6 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση υψηλού επιπέδου με θέμα την  «ποιότητα εκπαίδευσης, ανάπτυξη δεξιοτήτων ως εργαλεία για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών και των κοριτσιών» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που είχε ως θεματική συζήτηση την «Επίτευξη της ισότητας των φύλλων και την χειραφέτηση των γυναικών και την δημιουργία μιας ατζέντας ανάπτυξης Post-2015»,στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Αυτή η συζήτηση επικεντρώθηκε στην οικονομική και πολιτική χειραφέτηση των γυναικών και την πρόσβασή τους στην ποιοτική εκπαίδευση.
Στην εκδήλωση ήταν η Irina Bokova Γενικός Δ/ντης της Unesco, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και άλλων εκπροσώπων οργανισμών και χωρών.
Διατυπώθηκαν συμπεράσματα που αφορούσαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε όλο τον κόσμο, αλλά και ότι ακόμη πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος για  την επίτευξη των στόχων.
Όπως αναφέρθηκε «Εξακολουθούν σήμερα να υπάρχουν 31 εκατομμύρια κορίτσια που δεν πηγαίνουν σχολείο, ο αριθμός αυξάνεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και παραμένουν ακόμα 493 εκατομμύρια αναλφάβητες γυναίκες». Από τα στοιχεία αυτά διαπιστώνεται ότι τα έφηβα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα στη φτώχια, στις διακρίσεις, κοινωνικές πιέσεις και στον αντίκτυπο των συγκρούσεων. Επίσης ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές προώθησης της εκπαίδευσης, της υγείας, της εργασίας με ένα νέο Κοινό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των κοριτσιών και των γυναικών. Ακόμη η εκπαίδευση να διευρυνθεί πέρα του σχολείου όπως  σε χώρους εργασίας για την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση και με τη Διά Βίου μάθηση. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών θα βοηθήσει στην επίτευξη όλων των παραπάνω.
Επισημάνθηκε το έργο της Unesco όπως το έργο της  «Παγκόσμιας εταιρικής σχέσης για την εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών» που ξεκίνησε το 2011, όπου επικεντρώνεται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση κοριτσιών και αναλφάβητων γυναικών. Από το πρόγραμμα αυτό στη Σενεγάλη επωφελήθηκαν 6500 κορίτσια και γυναίκες. Στην Αιθιοπία και την Τανζανία, έχουν υποστηριχθεί κορίτσια για την μετάβασή τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με τις κοινότητες και τους εκπαιδευτικούς έχουν εργαστεί για να δημιουργήσουν φιλικό εκπαιδευτικό περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.
Στη συζήτηση έγινε αναφορά στην αυξημένη προσοχή που πρέπει να υπάρξει για την σεξουαλική υγεία και εκπαίδευση των κοριτσιών, την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαφορετικών πολυτομεακών προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση  των εμποδίων πρόσβασης των κοριτσιών στην εκπαίδευση ποιότητας.
Εκπρόσωποι  των κρατών μελών που συμμετείχαν στη συζήτηση τόνισαν την αυξημένη προτεραιότητα που έχει για την διεθνή κοινότητα  η  ισότητα των φύλων η ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας.   εδώ
 
 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!