Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Eλένης Γαρεδάκη συμμετέχουν στον διεθνή διαγωνισμό για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016».

Δύο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Eλένης Γαρεδάκη,  συμμετέχουν ανάμεσα σε 49 μουσεία από 24 ώρες, στον διεθνή διαγωνισμό για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο 2016».
                  
Τα βραβεία θα ανακοινωθούν σε τελετή, η οποία πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 9 Απριλίου στην Tolosa και το San Sebastian της Ισπανίας.

Φέτος, 49 Μουσεία από 24 χώρες συμμετέχουν στον σημαντικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό European Museum Forum (EMF). Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων.

Το βραβείο απονέμεται σε Μουσεία που άνοιξαν πρόσφατα ή πρόσφατα ανακαίνισαν εκθέσεις ενώ το βραβευμένο Μουσείο εκθέτει για ένα έτος το γλυπτό του Χένρυ Μουρ «Το αυγό». Το 2015, νικητής του βραβείου ήταν το Εθνικό Μουσείο της Ολλανδίας (Rijksmuseum), στο Άμστερνταμ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό της Αλέας του δήμου Τρίπολης, στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα δημόσια Μουσεία του ελεύθερου ελληνικού κράτους (ιδρύθηκε το 1907).
Μετά από μία επταετία διακοπής ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο να επανλειτουργεί αναβαθμισμένο κτιριολογικά και μετά την ολοκλήρωση του έργου της επανέκθεσης των ευρημάτων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς μέχρι και τους αρχαϊκούς χρόνους.

Να σημειωθεί ότι το Μουσείο με εφόδιά του τις νέες καινοτόμες τεχνολογίες παρουσίασης τόσο των εκθεμάτων όσο και της ζωής των αρχαίων Αρκάδων και του πολιτισμού τους, είχε πραγματοποιήσει τον Μάρτιο παρουσίαση στο Ίδρυμα ερευνών Smithsonian στην Ουάσινγκτον.

Το μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Eλένης Γαρεδάκη έχει ένα ιδιαίτερο συμβολισμό γιατί είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα. Βρίσκεται λίγο στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας, και τo 2015 συμπλήρωσε δέκα χρόνια λειτουργίας. Την επέτειο συνόδευσαν τα εγκαίνια νέας αίθουσας με σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1554, αλλά ένας χώρος ξεκούρασης για τους επισκέπτες.

Στην επέτειο των δέκα χρόνων μια σειρά εκδηλώσεων άνοιξε τις πόρτες του Μουσείου στο κοινό για να ξεναγηθεί, με ελεύθερη είσοδο, στις αίθουσές του. Μουσικοθεατρικά δρώμενα και αφηγήσεις ιστοριών βρέθηκαν στην ατζέντα. Η μουσικοσυνθέτρια Μάρω Θεοδωράκη, ανιψιά του Μίκη Θεοδωράκη, τίμησε το μουσείο όπου τραγούδησε με τα παιδιά και διηγήθηκε το παραμύθι της «Τα αποτυπώματα μιας κουκίδας», που έγραψε ειδικά για το «Μουσείο Τυπογραφίας».
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!