Diane Arbus: Μια ριζοσπαστική φωτογράφος του 20ου αιώνα


Ανάλυση μιας φωτογραφίας
του γιωργου ξηρου


Η φωτογράφος γεννημένη στη Νέα Υόρκη το 1923, γνωστή για τις φωτογραφίες της με περιθωριοποιημένους ανθρώπους, νάνους, γίγαντες, γυμνιστές,  που αποτυπώνονται τα συναισθήματα, η ασχήμια, θέματα σουρεαλιστικά.

Μία φωτογράφος που θυσίασε το γάμο της, τις φιλίες της και τελικά τη ζωή της για την καριέρα της ως καλλιτέχνης φωτογράφος, που αισθάνθηκε  την ανάγκη να κινηθεί έξω από το στούντιο, στον κόσμο  και να τον αποτυπώσει.

Στις 26-7-1971 η Diane έγγραψε στο ημερολόγιο της «Μυστικός Δείπνος» το έβαλε στα σκαλιά που οδηγούσαν στο μπάνιο της κατάπιε μία μεγάλη δόση βαρβιτουρικών και μέσα στην μπανιέρα της έκοψε τις βλάβες του χεριού της.

Έργα της παρουσιάστηκαν και παρουσιάζονται σε εκθέσεις στη Μπιενάλε της Βενετίας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε γκαλερί.

Το 1963 η Diane δημιουργεί τη φωτογραφία που απεικονίζει τα τρίδυμα κορίτσια στο υπνοδωμάτιο τους, κάπου στο New Jersey.

Τρία κορίτσια στην εφηβεία του, όποια μεταξύ τους, με σγουρά μαλλιά, μαύρα μέχρι τους ώμους τους και τα τρία με ρούχα που ταιριάζουν, λευκή κορδέλα στα μαλλιά, άσπρο πουκάμισα κουμπωμένο έως επάνω στο λαιμό  και ίδια φούστα, τα κεφαλάρια και τα κρεβάτια ίδια , μία κλιμακωτή σαν φούστα κουρτίνα, δωμάτιο αστικής οικίας.

Αλλά και τα πρόσωπα των τριών αδελφών μοιάζουν και έχουν μία μυθική σειρά. Διαπιστώνουμε σαν ένα πρόσωπο να απεικονίζεται και να παίρνει  διαδοχικά μορφές σύμφωνα με τις συνήθεις συναισθηματικές καταστάσεις.

Από αριστερά προς τα δεξιά βλέπουμε τη σοβαρή, την χαρούμενη και την λυπημένη μορφή. Λες και αυτές οι πτυχές είναι μιας νεαρής γυναίκας, μια σειρά αρχαίες μάσκες, που δημιουργούνται διαφορά στο χρόνο, όμως τις βλέπουμε την ίδια στιγμή.

Η Diane μας δίνει μια εικόνα του εαυτού μας που μεταμορφώνεται ανάλογα με την περίσταση, αναγνωρίζοντας ότι αυτή η μεταμόρφωση πολλές φορές μας οδηγεί σε μία διαμάχη με τον εαυτό μας.   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!