Η Αυγή των 9000 χρόνων, στην «αυγή του πολιτισμού»



Η «Αυγή» είναι το δεύτερο δημιούργημα του Μανώλη Παπαγρηγοράκη μετά την ανάπλαση το 2010 του προσώπου της Μύρτιδας, του 11χρονου κοριτσιού που έζησε και πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.χ.


H «Αυγή» μπορεί να γεννήθηκε πριν από 9000 χρόνια, το πρόσωπο της όμως πήρε ξανά μορφή και αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στο μουσείο της Ακρόπολης.
Για την ακρίβεια το πρόσωπό της αναπλάστηκε από το κρανίο της, που μαζί με τον σκελετό της, εντοπίστηκαν το 1993 στο Σπήλαιο της Θεόπετρας στην Καλαμπάκα.
Η Αυγή είχε ύψος 1,57 περίπου και σύμφωνα με την ανθρωπολογική εξέταση, είχε αναιμία ή σκορβούτο, καθώς και κάποιο ενδοκρινολογικό ή και μεταβολικό πρόβλημα. Όταν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την Αυγή, το κεφάλι της κοίταζε εμπρός, ενώ το σώμα ήταν στραμμένο προς την είσοδο του σπηλαίου. Τα χέρια και τα πόδια ήταν διπλωμένα στο στήθος και στην κοιλιά.
Η ανακάλυψή της ήταν πολύ σημαντική για την αρχαιολογία.
Η «Αυγή» είναι το δεύτερο δημιούργημα του ορθοδοντικού και επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη μετά την ανάπλαση το 2010 του προσώπου της Μύρτιδας, του 11χρονου κοριτσιού που έζησε και πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.χ.
«Η χαρά μου είναι μεγάλη που σήμερα μαζί με τους φίλους και τους συνεργάτες μου παρουσιάζουμε τη δεύτερη ανάπλαση του αρχαίου προσώπου», είπε κατά την έναρξη της ημερίδας ο κ. Παπαγρηγοράκης, αναγγέλλοντας συγχρόνως ένα ευχάριστο νέο: «Φαίνεται ότι το Μουσείο Ακρόπολης γεννά όμορφες ειδήσεις. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκδίδουν στις 15 Φεβρουαρίου γραμματόσημο με τη «Φίλη της Χιλιετίας» του ΟΗΕ, τη Μύρτιδα. Εύχομαι η νέα κόρη, η Αυγή, να έχει την ίδια τύχη», σημείωσε καλώντας το κοινό, που είχε κατακλύσει κυριολεκτικά το αμφιθέατρο, να παρακολουθήσει το «ταξίδι» της αναζήτησης και της έρευνας, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές.
 Η εκδηλωση στο μουσείο της Ακρόπολης (19-1-2018) σκοπό είχε  τη σύγχρονη ματιά μας στο βάθος της ιστορίας των προγόνων μας. Ίδιος άλλωστε ήταν και ο σκοπός της παρουσίασης της Μύρτιδος, του κοριτσιού του λοιμού των Αθηνών, το 2010, ίδιος θα είναι και ο σκοπός της εμφάνισης της Ηδύλης, της μικρής Φεραίας, που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.
Πρόκειται για μία φιλόδοξη προσπάθεια οι επισκέπτες να έρθουν και πάλι σε επαφή με τη φιλότιμη δουλειά της ομάδας αναπλάσεων που με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη φέρνουν πιο κοντά μας καθημερινά πρόσωπα της μακρινής αρχαιότητας.
Σύμφωνα με  τον καθηγητή, το όνομα Αυγή δόθηκε συμβολικά στο δεύτερο κορίτσι, που έρχεται από την αυγή της μεσολιθικής εποχής και είχε βρεθεί από τη σπηλαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίσση στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή η νεαρή  από τα βάθη της αρχαιότητας έχει πιο τραχιά χαρακτηριστικά και δυσκόλεψε την επιστημονική ομάδα περισσότερο λόγω των ρούχων και των μαλλιών της. Η  Αυγή, η γυναίκα που έζησε 9.000 χρόνια πριν στο παραπάνω σπήλαιο, εντοπίστηκε το 1993, ύστερα από επτά χρόνια ανασκαφών αδιατάρακτη ταφή στη θέση εναπόθεσής της.  Ήταν 18-25 ετών, είχε ύψος 1,57 μ. και, σύμφωνα με την ανθρωπολογική εξέταση, είχε αναιμία ή σκορβούτο, καθώς και κάποιο ενδοκρινολογικό ή και μεταβολικό πρόβλημα. Το κεφάλι ήταν όρθιο κοιτάζοντας εμπρός, ενώ το σώμα «έβλεπε» προς την είσοδο του σπηλαίου. Τα χέρια και τα πόδια ήταν διπλωμένα στο στήθος και στην κοιλιά.
Σύμφωνα με τη Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, διευθύντρια ανασκαφών Θεόπετρας, πρόκειται για την πρώτη βεβαιωμένη «παρουσία» μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία 9.000 χρόνια μετά. Ύστερα από ραδιοχρονολογήσεις επί των ίδιων των οστών βεβαιώθηκε ότι ανήκει στην 8η χιλιετία π.Χ. και επομένως χρονολογείται στη Μεσολιθική περίοδο, όπως άλλωστε προέκυπτε και από τη στρωματογραφική ακολουθία (stratigraphic sequence).

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν  οι: Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, αρχαιολόγος με θέμα, «Η πρώτη βεβαιωμένη “παρουσία” μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία, 9000 χρόνια μετά», Σοφοκλής Σωτηρίου, φυσικός, «Από τον ουρανό της Αυγής… στον ουρανό του σήμερα… και του αύριο», Παναγιώτης Τούλας, νευροακτινολόγος, «Η ιατρική σκέψη τότε …στην ιατρική σκέψη σήμερα», Κωσταντίνος Χριστοδούλου, καθηγητής Νομικής, «Η προϊστορική αυγή του δικαίου», Θεοφάνης Μπομπότης, αρχιτέκτων, «Κατοικία, κύτταρο κοινωνικού ιστού», Νίκος Φίλιππας, καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοικητικής, «Η Οικονομία από την Μεσολιθική Εποχή στην εποχή των Κρυπτονομισμάτων και των Robots», Παναγιώτης – Εμμανουήλ Ταβανιώτης, αρχιτέκτων, «Πρόσωπο-απρόσωπο», Δημήτρης Δικαίος, καθηγητής Ιατρικής, «Διακόσμηση του Σώματος. Τέχνη και Πολιτισμός. Το περιδέραιο της Aυγής και η σημασία του», Αλεξία Πενθερουδάκη, Κοσμηματοπώλης, «Η αίσθηση της ομορφιάς…», Γιάννης Μετζικώφ, ενδυματολόγος, «Σκέψεις για την ενδυμασία και συζητήσεις για το ένδυμα…», Ηλίας Μαμαλάκης Συγγραφέας, «Προϊστορική γαστρονομία (ανάγκη θρέψης, απόλαυση)», Θεόδωρος Γ. Γιαννόπουλος, αρχαιολόγος, «Τι γλώσσα μιλούσε η Αυγή; Σκέψεις για τη γλωσσική πραγματικότητα της ύστερης Μεσολιθικής Εποχής στον ελλαδικό χώρο», Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, ορθοδοντικός “Η Αυγή στη χαραυγή του πολιτισμού”.

Ακολουθεί η Ηδύλη

Στόχος της ομάδας, όπως έχει γίνει γνωστό, ήταν πριν περάσουν άλλα 8 χρόνια να έρθει στο φως και η τρίτη ανάπλαση, αυτή της Ηδύλης, ενός μικρού κοριτσιού από τις Φερές, που βρέθηκε σε τάφο με επιτύμβιο επίγραμμα από τον πατέρα της.
ΠΗΓΗ: ΠΑΤΡΙΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!