'Rivers of Blood' "Ποτάμια αίματος": η μόνιμη κληρονομιά μιας δηλητηριώδους ομιλίας

Τα λόγια του Enoch Powell το 1968 άλλαξαν την πορεία της βρετανικής συζήτησης για τη φυλή - αλλά όχι με τον τρόπο που περίμενε

Στις 20 Απριλίου 1968, εποχή που το Εργατικό κόμμα ετοιμαζόταν να ψηφίσει τον νόμο των λεγομένων «Φυλετικών σχέσεων» (Race Relations Bill),  ο Enoch Powell ανέβηκε στο βήμα για να δώσει μια ομιλία ενώπιον ακροατηρίου  του Συντηρητικού Κόμματος στο ξενοδοχείο Midland στο Μπέρμιγχαμ. Κανονικά μια τέτοια περίπτωση, το απόγευμα του Σαββάτου, θα είχε προσελκύσει λίγη προσοχή. Αλλά ο σκιώδης Υπουργός Αμυνας, ντυμένος επίσημα, όπως πάντα, με κοστούμι, είχε άλλες ιδέες. Ο Πάουελ είχε προσκαλέσει τις τηλεοπτικές κάμερες και υποσχέθηκε σε έναν δημοσιογράφο ότι η ομιλία του «θα ανέβει», «φυσικά», όπως ένας πύραυλος. αλλά ενώ όλες οι ρουκέτες πέφτουν στη Γη, αυτή θα μείνει επάνω. "Είχε δίκιο".

Αυτή ήταν η ομιλία του Πάουελ "ποτάμια του αίματος",  ήταν μια άμεση και προκλητική επίθεση κατά της μετανάστευσης από την Κοινοπολιτεία, αναφέροντας τους φόβους ενός εκ των ψηφοφόρων ότι «σε 15 ή 20 χρόνια, ο μαύρος θα έχει στο χέρι μαστίγιο πάνω από τον λευκό άνδρα».

Ο κύριος ισχυρισμός του Powell ήταν ότι εάν συνεχιζόταν η μαζική μετανάστευση,  θα προκληθεί ολική μεταμόρφωση της Βρετανίας, οι Άγγλοι θα ζήσουν σε πόλεις-γκέτο, περικυκλωμένοι από τους μετανάστες, προσθέτοντας ότι ήδη υπάρχουν περιοχές όπου οι λευκοί Άγγλοι είναι μειονότητα. Ζήτησε να κλείσουν τα σύνορα στους μετανάστες και να υπάρξουν απελάσεις, αλλιώς θα υπάρξουν «ποταμοί αίματος» στην Βρετανία σε λίγες δεκαετίες. Φράση από τον Βιργίλιο «Όπως ο Ρωμαίος», προειδοποίησε, «φαίνεται ότι ο ποταμός Τίβερη αφρίζει πολύ αίμα ». Καθώς και δανειζόμενος διάφορες φήμες από την Αμερική  που κυκλοφορούσαν μετά την  τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Στις 4 Απριλίου εκείνου του έτους. Ο Πάουελ,   υπονοούσε ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να απορροφά τον σημερινό αριθμό μεταναστών χωρίς να υπάρξει μαζική βία. Ανέφερε ότι η μετανάστευση

 Ο Powell απομακρύνθηκε από Υπουργός, πολλοί αντιτάχθηκαν ακόμη και σε έναν ηθοποιό να διαβάσει τα λόγια του σε ένα πρόσφατο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC για να σηματοδοτήσει την επέτειο.

Τα επόμενα 50 χρόνια από την ομιλία του  έχουν διαψεύσει αυτήν την ιδέα. Τα σημερινά επίπεδα μετανάστευσης είναι αυξημένα σε σύγκριση της εποχής της ομιλίας του Πάουελ (βλ. Διάγραμμα). Περίπου το 14% του βρετανικού πληθυσμού γεννιέται στο εξωτερικό, σχεδόν τριπλάσιο το ποσοστό από το 1968. Οι μη λευκοί αποτελούν το 14% του πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή του 2011, μη-βρετανοί λευκά (κυρίως Ευρωπαίοι) είναι  επιπλέον 5%. Ένα δέκατο των ενηλίκων ανέφερε ότι ήταν σε μικτές σχέσεις. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συγκλόνισαν τον Πάουελ, ο οποίος πέθανε το 1998. Ωστόσο, η καταστροφή που πρόβλεψε δεν έχει υλοποιηθεί.

Το Μπέρμιγχαμ παρέχει μια καλή μελέτη περίπτωσης. Σήμερα οι μισοί από τους μη λευκούς στη Βρετανία ζουν στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις του Λονδίνου, του Μπέρμιγχαμ και του Μάντσεστερ. Το Μπέρμιγχαμ αποτελεί παράδειγμα της τάσης όπως αναφέρουν   οι πανεπιστημιακοί ερευνητές. Στο παρελθόν, οι μειονοτικές εθνοτικές ομάδες έτειναν  να συσσωρεύονται και να δημιουργούνται γκέτα.  Τώρα, οι πρωτοφανείς αριθμοί ανθρώπων διαφορετικών εθνοτήτων αναμιγνύονται. Καμία περιοχή στο Μπέρμιγχαμ δεν έχει λιγότερες από 32 εθνοτικές ομάδες, λέει η Jenny Phillimore του Πανεπιστημίου του Birmingham. Στην άκρη είναι το Handsworth, των 31.000 κατοίκων του οποίου προέρχονται από 170 διαφορετικές χώρες. Εδώ, λέει η κυρία Phillimore, "σχεδόν όλοι μπορούν να χωρέσουν".

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην πολιτική της περιοχής. Η κοντινή πρώην εκλογική περιφέρεια του Powell της Wolverhampton South West ήταν μέχρι το 2015 εκπροσωπούμενη από τον Paul Uppal, ένα Sikh (και συντηρητικό) και τώρα εκπροσωπείται  από την Eleanor Smith του Εργατικού Κόμματος, του οποίου η μητέρα μετανάστευσε από το Μπαρμπάντος το 1954 για να εργαστεί στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας. Η κ. Smith θυμάται την αγωνία της μητέρας της στην ομιλία του Πάουελ, η οποία ζήτησε εθελοντικό επαναπατρισμό - κάτι που ήταν τότε η πολιτική του Συντηρητικού Κόμματος. Είχε ενθαρρυνθεί να έρθει στη Βρετανία σε μια περίοδο έλλειψης εργατικού δυναμικού και τώρα της ζητήθηκε να πάει στο σπίτι της.

Το Superdiversity στο Μπέρμιγχαμ και άλλες πόλεις είναι απόδειξη αυτής της σχέσης μεταξύ λευκών και μειονοτήτων , αλλά, προειδοποιεί ο Eric Kaufman του Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πως διαπιστώνεται  σε ορισμένες περιπτώσεις  λιγότερη επαφή μεταξύ των λευκών και των εθνοτικών μειονοτήτων. Υπήρξε κάποια «λευκή μετακίνηση» από περιοχές με υπερδιπλασιασμό σε κατοίκους, λέει, καθώς οι λευκοί έχουν μετακινηθεί από τις φτωχότερες περιοχές όπου συγκεντρώνονται οι μετανάστες, στα προάστια. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι "οι μειονότητες αναμειγνύονται μεταξύ τους, και λιγότερο με τους λευκούς Βρετανούς".

Μια επίσημη ανασκόπηση της ενσωμάτωσης το 2016 από τη Dame Louise Casey διαπίστωσε ότι οι λευκοί βρετανοί και ιρλανδοί ήταν οι λιγότερο πιθανό να έχουν εθνολογικά μικτά κοινωνικά δίκτυα. Τόνισε επίσης τον κοινωνικο-οικονομικό αποκλεισμό και την επακόλουθη απομόνωση ορισμένων κοινοτήτων του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα αγγλικής γλώσσας σε κάθε μειονοτική ομάδα. περισσότερο από το ένα πέμπτο των μουσουλμάνων γυναικών δεν μπορεί να μιλήσει καλά τη γλώσσα.

Αυτά τα ευρήματα σημαίνουν ότι ο Powell εξακολουθεί να έχει θαυμαστές. Πρόσφατα είχε υποβληθεί αίτηση για να τιμηθεί με μπλε πλάκα έξω από το σπίτι του στο Wolverhampton (χιλιάδες έχουν υποβάλει αίτηση εναντίον του). Αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα της ομιλίας του "ποταμών του αίματος" δεν ήταν να ανοίξει μια ειλικρινή συζήτηση για τέτοια θέματα αλλά να την καταπνίξει. Όπως υποστηρίζει η Dame Louise, μιλώντας για μετανάστευση σε τόσο απειλητικούς τόνους, ο Powell έκλεισε μια λογική συζήτηση για το θέμα εδώ και δεκαετίες. Μια συνέπεια είναι ότι ορισμένα προβλήματα δεν έχουν αντιμετωπιστεί, οδηγώντας σε αποτελέσματα όπως η σχετική απομόνωση των πακιστανών γυναικών. «Είχαμε τα κεφάλια μας στην άμμο γι 'αυτό», χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η ομιλία του Πάουελ μπορεί επίσης να είχε απροσδόκητο αντίκτυπο σε μια άλλη από τις εμμονές του: τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μετανάστευση αποτελούσε θέμα ταμπού εδώ και δεκαετίες, λόγω του συνδυασμού της με τη φυλή. Αλλά αφού ο αριθμός των κυρίως λευκών μεταναστών από την ανατολική Ευρώπη έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ανησυχίες για μετανάστευση και ενσωμάτωση εκδηλώθηκαν ξαφνικά και εκρηκτικά. Στο επόμενο δημοψήφισμα του Brexit του 2016 χάθηκε σε μεγάλο βαθμό στο θέμα της μετανάστευσης.

Σε μισό αιώνα από την ομιλία του Πάουελ, το αίμα δεν δείχνει ακόμη κανένα σημάδι αφρισμού. Αλλά η διαρκής και κακοήθης επίδραση της παρέμβασής του στον τρόπο με τον οποίο συζητείται ή δεν συζητείται η φυλή και η μετανάστευση είναι ένα μάθημα για όλους τους πολιτικούς σχετικά με τη δύναμη των λέξεων τους.

ΠΗΓΗ: The economist







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!