Ο.Φ.Σ.Ε.:Σέριφος, «Ζωή στους Βράχους του Αιγαίου»



Άλλη μία αποστολή - δράση  «Ζωή στους Βράχους του Αιγαίου» του ΟΦΣΕ, πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά  στη Σέριφο.  Ο  Ο.Φ.Σ.Ε.  το 1999 καθιέρωσε τις «Αποστολές» που έχουν κοινωνικό ή οικολογικό χαρακτήρα, προσφέρουν σε ακριτικά νησιά εργαλεία ανάπτυξης που βασικό σκοπό έχουν να ευαισθητοποιήσουν κράτος, φορείς αλλά και μεμονωμένους πολίτες ώστε οι ξεχασμένες γωνίες της πατρίδας μας να βγουν κάποια στιγμή από την αφάνεια. Μέλη του ομίλου με τα φουσκωτά σκάφη τους, έχουν επισκεφτεί νησιά όπως : τα Ψαρά, Αστυπάλαια, Λειψοί, Αμοργό, Σίκινο, Ηρακλειά, Λέρο, Κάσο, Κίμωλο, Αντίπαρο, Δονούσα, Σκύρο, κ.ά.  Και φέτος επίκεντρο ήταν τα παιδιά.  





Η επίσκεψη στη Σέριφο έγινε από τις 28/4/2018 έως  1/5/2018. Η αναχώρηση των 43 σκαφών με τους καπετάνιους, καπετάνισσες και τα πληρώματα τους, έγινε κατά ομάδες  από  το Λαύριο,  την Ανάβυσσο, το Πόρτο Ράπτη, τον Άλιμο, το Μαραθώνα, με πολύ καλό καιρό 2,3 & 4 μποφόρ για την Σέριφο. Η πανηγυρική είσοδος στο λιμάνι της Σερίφου, το Λιβάδι, πραγματοποιήθηκε το  απόγευμα του Σάββατο στις 28/4/2018 παρουσία των κατοίκων, του Δημάρχου, οι οποίοι πρόσφεραν τοπικά εδέσματα, γλυκίσματα με την συνοδεία νησιώτικων τραγουδιών, αλλά και με  πολλά χαμόγελα. Έντονη η φιλοξενία των κατοίκων και των τοπικών φορέων του νησιού.

Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο του νησιού, όπου και αποδόθηκαν διάφορα είδη (πίνακες, υπολογιστές και άλλα αντικείμενα χορηγίες μελών του ΟΦΣΕ) για τις σχολικές ανάγκες, ενώ τα παιδιά, παρουσία των δασκάλων τους  χάρισαν ζωγραφιές-κατασκευές στα μέλη του συλλόγου που είχαν φτιάξει, όπως και κεράσματα.

Στις 29/4/2018 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε μέρη του νησιού: στο Λευκό Πύργο ή Ασπρόπυργο όπου βρίσκονται ερείπια του ελληνιστικού πύργου, το Μεγάλο Λιβάδι όπου εκεί βρίσκεται νεοκλασικό κτήριο που στεγάζονταν τα γραφεία της διεύθυνσης των μεταλλίων καθώς και βρίσκεται Μουσείο Πετρωμάτων  , την Μονή Ταξιαρχών, η οποία ιδρύθηκε το 1600 με φρουριακό χαρακτήρα και εκεί υπάρχει η εικόνα των Αρχαγγέλων και ο Ιερός Κώδικας. Κατά την επίσκεψη μας ο κ. Λιβάνιος Θοδωρής μας ξενάγησε αναφέροντας μας την ιστορία του νησιού που ξενικά από τους προϊστορικούς χρόνους, καθώς και σημαντικότερο προϊόν του νησιού τα μεταλλεύματα όπου καθόρισαν την ανάπτυξη και την ιστορία του νησιού. Χάρη στα μεταλλεία η Σέριφος έκοψε τα δικά της νομίσματα από τον 5ο αι.π.Χ. , ενώ εκεί έχει καταγραφεί στην Ελληνική εργατική ιστορία η πρώτη απεργία τον Ιούνιο του 1394 κατά του δυνάστη Ενετού Νικολάου Αδόλφου, για να υπάρξουν και άλλες, χαρακτηριστικές είναι του 1873, η αιματηρή εξέγερση στις 7- 8- 1916, αντιδρώντας στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες - εκμεταλλεύσεις και διεκδικώντας ανθρώπινες  συνθήκες εργασίας, οράριο, προστασία από εργατικά ατυχήματα, όπως το 1914-16 που έχασαν την ζωή τους 60 εργάτες μετά από ατυχήματα στα μεταλλεία. (Λιβάνιος Θ.,101 Χρόνια από την Αιματηρή απεργία των Μεταλλωρύχων εργατών της Σερίφου το 1916, Δήμος Σερίφου,2017).


Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε την χώρα του νησιού, με τα γραφικά σοκάκια, το νεοκλασικό Δημαρχιακό Μέγαρο στην πλατεία. Ενώ οι πιο τολμηροί έκαναν και βουτιές στην παραλία του Αυλόμωνα.


Φιλόξενο το νησί, γραφικό,  οι άνθρωποι φιλόξενοι δίνουν τον αγώνα τους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να μείνουν στο νησί, αυτοί, αλλά και η νέα γενιά. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε η διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου, η διατήρηση του εξαθέσιου σχολείου είναι μία σημαντική προϋπόθεση  για να μην φύγουν οιογένειες από το νησί.

Καλές θάλασσες για μία νέα αποστολή.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ξέρεται ότι: Το χαγιάτι στον ελλαδικό χώρο δεν είναι τούρκικο

Το άλογο κοιμάται όρθιο!